Työhaastattelu

Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että työnantaja on valinnut sinut usean hakijan joukosta. Tapaamalla sinut henkilökohtaisesti haastattelija saa selvän kuva siitä, kuka olet, mitä osaat ja minkälaista työpaikkaa etsit.

Ennen haastattelua

Valmistaudu haastatteluun hyvin, sillä ensivaikutelman antaminen on tärkeää. Hanki tietoja yrityksestä vierailemalla yrityksen kotisivuilla, lukemalla vuosikertomus ja esitteitä, sekä keskustelemalla yrityksessä työskentelevien tuttujen kanssa. Kirjoita muistiin tärkeät kysymykset yrityksestä ja työstä.

Lue työhakemuksesi uudelleen läpi – mitä kirjoitit siihen? Millaisen CV:n lähetit? Jos et tuntisi itseäsi, mitä kysyisit avoinna olevaan työpaikkaan liittyen? Mieti, mitä kysymyksiä sinulle ehkä esitetään, ja kirjoita muistiin tukisanoja. Valmistaudu puhumaan vapaasti tukisanojen avulla.

Vaatteesi kertovat, kuka olet. Sopiva vaatetus vaihtelee haettavan työn ja yrityksen perusteella.

Ota työ- ja koulutodistukset mukaasi.

Haastattelun aikana

Saavu ajoissa, tervehdi reilulla kädenpuristuksella ja sulje matkapuhelin ennen haastattelun alkua. Suhtaudu haastattelutilaisuuteen keskusteluhetkenä, jossa annat haastattelijalle mahdollisimman selkeän ja totuudenmukaisen kuvan itsestäsi. Ole avoin, rehellinen ja myönteinen. Mieti lisäksi kehonkieltäsi – älä istu kädet ristissä tai hypistele kynää. Yritä tehdä kehollasi sama avoin ja rehellinen vaikutelma, kuin mihin pyrit sanoillasi. 

Työhaastattelun aikana sinulle saatetaan esittää provosoivia kysymyksiä. Vastauksella ei silloin ole suurta merkitystä – haastattelija haluaa vain nähdä reaktiosi. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Voit ystävällisesti kieltäytyä vastaamasta.

Kaikki työnhakijan haastattelun aikana esittämät kysymykset osoittavat kiinnostusta ja sitoutumista. Haastattelu on mahdollisuus saada selvä ja oikea kuva avoinna olevasta työstä, yrityksestä ja siitä, millaista siellä olisi työskennellä. Haastattelun onnistuminen edellyttää, että olet perehtynyt etukäteen yritykseen ja sen toimintaan. Voit sillä tavalla esittää entistä parempia kysymyksiä ja tehdä hyvän vaikutuksen. 

Haastattelun jälkeen

Kiitä haastatteluhetkestä. Osoita selvästi, että olet vielä kiinnostunut työstä ja että pidät sitä itsellesi sopivana (jos asia on niin). Kysy, koska voit odottaa yhteydenottoa ja millä tavalla yhteydenotto tapahtuu.

Varaa kotiin paluun jälkeen hetki sen pohtimiseen, minkä vaikutelman sait haastattelusta. Missä onnistuit ja mitä voit tehdä paremmin uusissa haastatteluissa? Jos et saa työtä, ota yhteyttä yritykseen ja kysy, mikä ratkaisi asian. Vastauksesta voi olla hyötyä tulevissa haastatteluissa.

Neljä vinkkiä videohaastatteluun

  1. Valitse mahdollisimman hiljainen, rauhallinen ja valoisa paikka työhaastattelua varten. Kahvilat ja muut yhteistilat eivät ole videohaastatteluun parhaita mahdollisia tiloja. Kylpyhuone tai vastaava voi kaikua liikaa – valitse siis mieluummin huone, jossa on parempi akustiikka. Myös taustalla on merkitystä – vältä epäsiistiä ja levotonta ympäristöä ja poista ylimääräiset vaate- ja tavarakasat näkyvistä.
  2. Varmista, että tekniikka toimii: Haastattelua varten sinulla on oltava tietokone/älypuhelin/tabletti, hyvä nettiyhteys että kuva ei katkeile ja tietenkin (web)-kamera. Käytetyimmät ohjelmat ovat Zoom tai Teams – mikäli nämä eivät ole sinulle tuttuja, niin tee vaikka testipuhelu kaverisi kanssa. Muista tarkastaa tekniikan toimivuus jo hyvissä ajoin ennen haastattelua.
  3. Pukeudu siististi ja asiallisesti. Suosi yksivärisiä asuja ja vältä esim. raidallisia kuoseja.
  4. Katso kameraan ja ole rento ja luonnollinen! Keskity kysymykseen ja vastaa omin sanoin ilman paperista lunttaamista.

Uusimmat työpaikat

Senior System Test Engineer

Espoo
Julkaistu 19.11.2024

Senior Wireless Systems Engineer

Espoo
Julkaistu 19.11.2024

Talousosaajille uusia haasteita!

Uusimaa
Julkaistu 13.11.2024
Katso kaikki avoimet työpaikat

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

CV:n kirjoittaminen

• Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa/väärää tapaa laatia hyvä CV. Pääasia kuitenkin on, että vastaanottaja saisi mahdollisimman nopealla silmäilyllä selkeän käsityksen työkokemuksestasi, osaamisestasi ja koulutuksestasi!

Suosittelut

Työnhaussa auttaa, jos voit ilmoittaa suosittelijaksi jonkun aiemman työnantajasi. Suosittelijan on oltava henkilö, joka tuntee sinut hyvin ja voi kertoa, miten olet toiminut työssäsi.

Työhakemuksen kirjoittaminen

Työhakemuksessa esittelet itsesi tulevalle työnantajalle. Se heijastaa persoonaasi ja täydentää CV:täsi antamalla yksityiskohtaisemman kuvan sinusta.