Huono johtajuus on yksi yleisimmistä syistä, miksi työntekijät irtisanoutuvat. Tästä huolimatta monet työnhakijat unohtavat tarkistaa tulevan esihenkilönsä taustat rekrytointiprosessin aikana. Muistathan, että myös sinulla on oikeus tutkia tulevan esimiehen vahvuuksia ja heikkouksia eikä vain toisinpäin.
Tunnetko jonkun henkilön esim. LinkedInin verkostossasi, joka olisi työskennellyt tulevan esihenkilösi kanssa? Hyödynnä tämä kontakti, sillä voit saada arvokasta tietoa tulevan esihenkilösi tavoista toimia ja johtaa. Ota kuitenkin huomioon, että eri henkilöiden tuntemukset ja kokemukset ovat subjektiivisia ja voivat siten vaihdella. Mikäli verkostostasi ei löydy ketään, joka tuntisi tulevan esihenkilösi, voit joutua tekemään enemmän työtä muodostaaksesi mielipiteesi.
Vinkkejä työhaastatteluun
1. Osoita aktiivisuutesi ja kiinnostuksesi
Ne työnhakijat, jotka esittävät relevantteja kysymyksiä työhaastattelussa osoittavat aitoa kiinnostusta yritystä kohtaan. Käytä tätä tilaisuutta hyväksesi saadaksesi mahdollisimman paljon tietoa sinulle tärkeistä asioista, kuten yrityksen johtamiskulttuurista. Ohessa muutamia esimerkkikysymyksiä, joita voit kysyä potentiaaliselta esihenkilöltäsi:
- Miten kuvailisit johtajuuttasi?
- Millainen on yrityksen henkilöstön vaihtuvuus – onko vaihtuvuus ns. normaalin rajoissa?
- Tulisinko jonkun tilalle ja jos, niin miksi edellinen henkilö lähti? Henkilöstön nopea vaihtuvuus voi olla haitaksi mille tahansa organisaatiolle. Se voi vaikuttaa esim. kilpailukykyyn ja imagoon. Henkilöstön vaihtuvuus voi toki toisinaan olla myös positiivinen asia ja voi kuulua oleellisesti esim. yrityksen strategisiin painopistealueisiin ja kasvusuunnitelmiin.
- Mitä kehitysmahdollisuuksia minulla on?
- Mikä on mielestäsi parasta tässä työpaikassa?
2. Keskustele muun tiimin kanssa
Olet vahvoilla, jos sinut kutsutaan tapaamaan tuleva tiimisi! Usein rekrytointiprosessin edistyessä sinulla voi olla mahdollisuus päästä keskustelemaan ja tutustumaan muihinkin tiimin jäseniin. Tämä onkin loistava tapa päästä tutustumaan paremmin yritykseen ja saada aito kuva tiimin yhteenkuuluvuudesta ja yrityskulttuurista. Hyödynnä tämä mahdollisuus ja kysy, mitä muu henkilöstö arvostaa yrityksessä ja miten he kuvailisivat työpaikkaa.
3. Kuuntele itseäsi
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, kuuntele itseäsi! Tunsitko itsesi tervetulleeksi? Sujuiko keskustelu kivoissa ja rennoissa merkeissä vai tuntuiko se pikemminkin kuulustelulta? Jäikö sinulle haastattelusta hyvä ja positiivinen fiilis? Tunnet varmasti sisälläsi, oletko oikealla polulla!
@Milla Rimpiläinen, markkinointivastaava