Uuden työn aloittaminen voi aiheuttaa myös ristiriitaisia tunteita. Ilo uudessa työssä aloittamisesta voikin kääntyä ärtyneisyydeksi tai hermostuneisuudeksi mitä lähemmäksi aloituspäivä tulee. Työpaikan vaihto on loppujen lopuksi erittäin suuri muutos ja mullistaa hetkeksi ison osan arkeasi! Tulet kohtaamaan hyvin paljon uusia asioita, joiden käsittely ja omaksuminen vie aikaa. Mutta älä huoli, pääset kyllä sisään uuteen rooliisi ja näyttämään taitosi – kurkkaa myös vinkkimme sujuvaan starttiin!
1. Kuuntele, tee muistiinpanoja ja opi sekä kysy!
Ole utelias ja kiinnostunut työpaikasta ja työtehtävistäsi ja uskalla esittää kysymyksiä kollegoillesi. Osallistu kaikkiin palavereihin, joihin se on mahdollista. Muista pitää läppäri tai muistiinpanovälineet mukana ja tee kovasti muistiinpanoja! Tämä auttaa sinua sisäistämään roolisi nopeammin, eikä sinun tarvitse kysyä samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen. Koska käsi sydämellä, ei kenenkään päähän mahdu kaikki mahdolliset uudet asiat yhdellä kerralla! Voit aina sitten tarkistaa muistiinpanoistasi, jos mietit jotain työhösi liittyvää asiaa.
2. Ole kärsivällinen ja armollinen itsellesi
Uudet tehtävät, IT-järjestelmät ja sisäiset prosessit – kyllä; kaikkien muistettavien asioiden lista tuntuu loputtoman pitkältä. Muista, että kukaan ei odota sinun osaavan kaikkea heti, kun astut ovesta sisään. Uuteen rooliin ja yrityskulttuuriin kasvaminen vie aina aikansa, joten ole armollinen itsellesi ja ota askel kerrallaan.
3. Lykkää vapaa-ajan projektejasi ja varmista palautuminen
Älä ajoita vapaa-ajan projekteja samaan aikaan, kun aloitat uudessa työssä! Moni ei tule tätä ajatelleeksi. Uuden työn aloitus ja lukuisien uusien asioiden sisäistäminen vie aikaa ja energiaa, joten varmista, että sinulla on myös tarpeeksi aikaa palautua. Käyt varmasti ylikierroksilla päivän jälkeen, hyödynnä tämä esim. happihyppelyllä, mutta unohda rempat ja muut isommat projektit. Todennäköisesti vielä kiität itseäsi siitä, että lykkäsit näiden aloitusta. Tiedäthän, että myös innostuksesta tulee palautua?
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä – muista, että sinut palkattiin syystä valittuun rooliin. Rentoudu ja pidä hauskaa kasvumatkallasi!
@Milla Rimpiläinen, markkinointivastaava