Posket punoittavat, kädet hikoilevat ja sydän pamppailee. Oletko huolissasi, että hermostuneisuutesi ottaa vallan työhaastattelussa? Hermoilu on inhimillistä, mutta on myös keinoja sen torjumiseen. Ohessa vinkkejä, jolla saat sen hallintaan.
1) Valmistaudu
Tärkeintä on tehdä hyvät pohjatyöt ennen työhaastattelua. On helpompi luottaa itseensä, jos aivoilla on vähemmän huolta kannettavanaan. Tutustu siis huolellisesti yritykseen ja työtehtävään, mihin olet hakemassa. Työpaikkailmoitus kertoo sinulle oleelliset asiat tehtävänvaatimuksista jne, mutta käy vielä tutustumassa yritykseen heidän kotisivuillaan. Saat arvokasta tietoa mm. yrityksen visiosta, missiosta ja arvoista.
2) Aktivoi itseäsi
Piristä itseäsi 10 minuutin kävelylenkillä – reipas kävely korttelin ympäri tai lähimetsässä selvittää ajatuksesi ja tehostaa endorfiinien eritystä ja auttaa sinua keskittymään tulevaan haastatteluun. Voit myös kuunnella lempimusiikkiasi, sillä musiikki tutkitusti lievittää stressiä ja se saa hyvän mielen välittäjäaineet liikkeelle. Myös puhelu hyvälle ystävälle voi auttaa, sillä ystävän seura vähentää stressihormonin tuotantoa!
3) Syö kohtuudella
Banaanin, avokadon, pähkinöiden tai jonkun pienen makean, kuten suklaan syöminen tai vaikkapa makeahkon mehun juominen rauhoittaa ja antaa sopivasti energiaa. Muista kuitenkin kohtuus ja nauti välipala jossain rauhallisessa paikassa muualla kuin tietokoneen ääressä.
4) Hengitä
Tietoinen, syvä ja hidas hengitys auttaa jännitykseen ja madaltaa sykettä. Tee muutama syvä hengitys vatsanpohjasta asti palleaan keskittyen – hengitä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Pidennä hengitystä tietoisesti – tunnet, kuinka hengityksesi tasaantuu ja syke laskee. Syvähengitys lievittää kipua, aktivoi selkää tukevia lihaksia, ja alentaa stressihormonin määriä kehossa. Hengitysharjoitus on hyvä muistaa myös haastattelun aikana, mikäli tunnet, että alat taas hermoilla!
5) Venyttele
Venyttelemällä lievität hartioiden ja niskan jännitystä, ryhtisi suoristuu ja säteilet itseluottamusta – näin saat piilotettua mahdollisen hermostuneisuuden.
6) Katso tilannetta ulkopuolelta
Monia rauhoittaa, kun ajattelee haastattelutilannetta eri näkökulmasta. Muista, että kokenut rekrytoija tietää, että tilanne voi hermostuttaa ja jännittää eikä kaikkiin kysymyksiin voi varautua. On ihan ok pitää haastattelun aikana pieniä ajattelutaukoja.
Haastattelu antaa lisätietoja niin sinulle kuin rekrytoijalle – olette siis yhteisellä asialla! Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että työnantaja/rekrytoija on valinnut sinut usean hakijan joukosta. Tapaamalla sinut henkilökohtaisesti haastattelija saa kuvan siitä, kuka olet, mitä osaat ja minkälaista työpaikkaa etsit.
Hermoilu ja jännittäminen on luonnollista ja oikeina annoksina myös hyödyllistä, sillä se auttaa sinua keskittymään ja pitämään fokuksen oikeissa asioissa!
Olemme koostaneet työnhakijoillemme hyviä ohjeita, miten valmistautua vaikkapa videohaastatteluun. Lue lisää oheisesta linkistä!
Onnea työhaastatteluun!
@Milla Rimpiläinen
Markkinointivastaava